úterý 14. února 2023

Ostrov Milos - jak na cestu

Milos je Čechům vcelku neznámý řecký ostrov v souostroví Kyklady, nejezdí sem cestovní kanceláře.

Dostanete se na něj trajektem (můžete jet i vlastním autem) nebo letadlem. Je to ostrov vulkanického původu a proto (podobně jako mnohem známější Santorini) hraje překrásnými barvami skal, moře a oblohy. 

Právě na tomto ostrově byla okolo roku 1820 nalezena Venuše mélská (Venus de Milo, bohyně  Afrodita) a nedávno byla nedaleko místa nálezu Venuše instalována kopie této sochy.


Ta pravá Afrodita z bílého mramoru zdobí expozici muzea Louvre v Paříži. V anketě časopisu TRAVEL + LEISURE v kategorii "25 nejlepších ostrovů na světě" skončil v roce 2020 na 3.místě, v roce 2021 zvítězil a v roce 2022 byl na místě bramborovém čtvrtém více zde (v roce 2021 hlasovalo 35 milionů čtenářů).

Silnic je na ostrově zatím poskrovnu, je tu hodně zpevněných cest často s obtížným terénem, stojí tu hotýlky a hotely ale nestojí tu obří hotelové komplexy, a je to typický kykladský ostrov s příjemnými domorodci a vynikající řeckou kuchyní. Jako většina ostrovů souostroví Kyklady je vysušený, větrný (což je při vysokých teplotách příjemné), a prašný.

O Milosu jsem kdysi viděla nějaký dokument v televizi, v roce 2021 jsem našla krásný článek na stránce "Řecko nás baví", pak do hry vstoupil Fejsbuk a skupina milující Řecko a začalo spřádání plánů. Poté jsem objevila že na Milosu nabízí ubytování česky hovořící hostitel a bylo to :)  Na podzim 2022 (po předchozím ukecání mé milované polovičky) jsme ostrov navštívili a povídání o tom jak jsme na něj cestovali naleznete zde